info@fuk.hr
img Orešje 5, Zagreb
  • Pratite nas:
24th Apr

2015

JAVNA PODRŠKA Ministarstvu zdravlja te ministru zdravlja dr. sc. Siniši Vargi u izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti

 

Udruga fizioterapeuti u kući okuplja fizioterapeute i fizioterapeutske tehničare iz djelatnosti fizikalna terapija u kući bolesnika. Udruga postoji od 2009. godine i okuplja većinu fizioterapeuta i fizioterapeutskih tehničara zaposlenih u djelatnosti fizikalne terapija u kući bolesnika.

Zadnjih godina intenzivno  upozoravamo na propuste u radu Hrvatske komore fizioterapeuta. Komora fizioterapeuta kontinuirano nanosi štetu svom članstvu te manipulira javnim ovlastima dobivenih od Ministarstva zdravlja. Od propusta u odnosu sa pojedinačnim članovima i manjku komunikacije do propusta u smislu netransparentnih i neregularnih izbora, nezakonskih pravilnika i odluka te potpune izolacije vlastitih članova u dijelu donošenja stavova i odluka u smislu razvoja fizioterapije i načina obavljanja djelatnosti. Time Hrvatska komora fizioterapeuta direktno šteti svojim članovima koji zakonski moraju biti učlanjeni u istu.

Ovim putem želimo dati javnu podršku Ministarstvu zdravlja te ministru zdravlja dr. sc.  Siniši Vargi u pokušajima da se kroz izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti uvede red u načine rada komora u zdravstvu. Dosadašnja praksa je jasno pokazala da su komore sustavi „država unutar država“. Načini donošenja internih pravilnika u slučaju Hrvatske komore fizioterapeuta pokazuju da je riječ o kršenju zakonskih propisa Republike Hrvatske. Pravilnici su u sukobu sa Općim upravnim zakonom,  Zakonom o pravu na pristup informacijama i slično. Nadzori nad radom Komore koji su tijekom 2014. godine provedeni od strane nadležnog ministarstva (ali i nadzori provedni od ostalih institucija Republike Hrvatske) rezultirali su uočavanjem nepravilnosti u radu koje Komora odbija izmijeniti. Svojim načinom rada Komora fizioterapeuta postaje prepreka razvoju fizioterapije, a ne snaga koja treba biti pokretač razvoja struke.

Stoga – podržavamo prijedloge izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti u dijelu “Upravni nadzor”  – članci 188. a, 188. b, 188. c, 188. d, 188. e, 188. f i 188. g i nadamo se njihovom prihvaćanju u cijelosti.

Uz izražavanje podrške, želimo skrenuti pozornost na problem djelatnosti fizikalna medicina i rehabilitacija za koju smatramo da treba biti razdvojena na fizikalnu medicinu (specijalist fizikalne medicine)  i fizikalnu terapiju (fizioterapeut)  te kao dvije zasebne djelatnosti i uvrštene u djelatnosti u zdravstvu. Također skrećemo pažnju na članak 147. Zakona o zdravstvenoj zaštiti u kojem se kaže „fizioterapeuti mogu obavljati privatnu praksu iz svoje stručne spreme samostalno, a sukladno uputama specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije“. Mišljenja smo da o ovaj članak ograničava razvoj fizikalne terapije kao samostalne djelatnosti te da isti treba izmijeniti na način da se brišu riječi fizikalne medicine i rehabilitacije, te bi u tom slučaju članak zakona glasio „fizioterapeuti mogu obavljati privatnu praksu iz svoje stručne spreme samostalno, a sukladno uputama liječnika specijaliste“. Na ovaj način zakonski reguliramo suradnju fizioterapeuta sa ortopedima, neurolozima, reumatolozima i dr specijalistima.

 

U Zagrebu 24. travnja 2015.

Dopredsjednik udruge

Goran Cvetojević, bacc physioth.

 

 

Javna podrška Ministarstvu zdravlja i ministru zdarvlja dr.sc. Siniši Vargi

Podijeli:

Nema komentara do sada!

Morate biti prijavljeni za slanje komentara.